”Minulle annettiin luuta käteen ja käskettiin lakaisemaan lattioita”, Monica Juslénius-Ermala muistelee ensimmäistä harjoittelupaikkaansa työmaalla.

Tämä siis tapahtui 1980-luvun alun tietämissä. Tuohon aikaan miehen ja naisen paikan rajat yhteiskunnassa olivat selvät. Sipoolainen rakennusmestari Monica Juslénius-Ermala valmistui Tammisaaren tekusta ensimmäisten naisten joukossa.

Sen lisäksi, että aamuseitsemän herätykset eivät miellyttäneet nuorta mestaria, työtehtävät harjoitteluaikana eivät myöskään olleet opiskelua vastaavia.

”Työmaainsinööri sanoi minulle kerran, että pese mun auto”, Monica nauraa nyt kolmekymmentä vuotta vanhalle asialle.

Sen lisäksi, että oli nainen, työtilanne ei ollut tuolloin kovin hyvä. Valmistumisen jälkeen työura starttasi lopulta sihteerinä asuntokauppoja valvovassa ryhmässä Keskus Sato Oy:ssä.

Myynti viehättää

Rakennusalan kaupankäynti ja ihmisten kanssa vuorovaikuttaminen kiinnosti Monicaa heti alusta alkaen. Pitkällä työurallaan sipoolaisen asiakkaita ovat lähes aina olleet arkkitehdit. Näin nytkin Svedbergs Oy:llä, jossa Monica on työskennellyt juuri tänä keväänä kaksi kymmentä vuotta.

”Olen myyntineuvottelijana, asiakkaina jälleenmyyjät, tukkurit, arkkitehdit ja suunnittelijapalvelua tekevät asiantuntijat”, Monica kertoo tehtävästään.

Myyntitöissä ovat myös Suomen maantiet tulleet tutuiksi. Sisäkattomateriaalien arkkitehti ja suunnittelupalveluita tarjoava Inlook E. Hiltusen aikana viikot kuluivat asiakkaissa ympäri Suomen – alueena oli koko maa Hangosta Nuorgamiin.

”Työ oli materiaalien esittelyä ja teknistä neuvontaa projektisuunnittelijoille. Kun lopetin vajaan viiden vuoden jälkeen, niin minun pestille palkattiin kaksi ammattilaista samaan rumbaan”, Monica kertoo.

Naisen elämässä saattaa tulla aika, kun pitää valita uran ja perheen välillä. Kaupankäynnistä uransa muodostanut Monica päätti vuonna 1993 ensimmäisen lapsen syntymän aikaan jäädä kotiin. Toinen poika syntyi pari vuotta myöhemmin, samana vuonna kun Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden 1995.

Seuraavan kerran työnteko tuli ajankohtaiseksi vasta 1997, neljän vuoden äitiysloman jälkeen. Vaikka tietyt sattumukset johdattivat Monican myynnin pariin, hänen mukaansa työura on aina vähän sattuman kauppaa, mihin sitä ihminen asettuu.

Eikä se työuran aloittaminen äitiysloman jälkeen helposti startannut.

”Oli hankala saada töitä ensi alkuun. Onneksi pääsin Svedbergsille aluksi ihan toimistohommiin. Parin vuoden jälkeen pääsin onneksi palaamaan takaisin myyntiin.”

Rakentamisessa myyntihommat eivät aina ole niitä helpoimpia tehtäviä. Rakentamisesta oikeasti pitää tietää paljon. Kaupantekotilanteessa keskustelevat aina kaksi alan asiantuntijaa, ja kummankin mielessä vilkkuu luonnollisesti kate.

”Myynti on aina ollut minulle enemmän teknistä neuvontaa kuin sellaista perinteistä tuputtamista. Asiakkaina ovat olleet asiantuntijat, eivät kuluttajat”, Juslénius-Ermala tiivistää.

Vapaa-ajalla sipoolainen Monica on tuttu näky Sipoon Martoissa, eikä sovi unohtaa hänen aktiivista otettaan myös SBH:n eri toiminnoissa. Ja taitaa rakentaminenkin jatkua suvussa, kun perheen toinen poika on aloittanut opinnot tutussa Tammisaaren AMK:ssa rakennusmestarilinjalla.

Teksti ja kuva Jari Kostiainen