Seinäjoella järjestettävät Pytinki-messut ovat käsite.

RKL:n kunniapuheenjohtaja Raimo Joronen muistelee, että vuonna 1980 Seinäjoen keskusammattikoululla oli kaupungin järjestämä asuntopäivä. Tilaisuus oli eräänlainen rakennusalan näyttely tai tapahtuma, jossa Jorosella oli myös oman yrityksen osasto paikalla.

”Mietimme muutaman rakennusalan kumppanin kanssa yhdessä, että voitaisiinhan mekin järjestää tämän tyylinen ja jopa parempi tapahtuma. Ryhdyimme heti toimeen RKL:n ja RIA:n jäsenistön parissa. Idea otti ilmaa siipiensä alle ja jo heti seuraavana vuonna alueen rakennusmestarit, -insinöörit ja -arkkitehdit järjestivät Seinäjoen raviradalla rakennusalan näyttelyn”, Joronen kertoo.

Kävijöitä varsin pian Pytinki-nimen saaneilla messuilla on alusta asti ollut mukavasti. Näyttely järjestettiin Seinäjoen raviradalla kolme tai neljä kertaa, jonka jälkeen tapahtuma siirrettiin jääurheilukeskuksen kuplahalliin. Vasta Seinäjoki Areenan valmistumisen myötä Pytinki pääsi asianmukaisiin tiloihin.

Säätiön omistukseen

Verotuksellisten epäselvyyksien välttämiseksi näyttelyn juridiseksi järjestäjäksi perustettiin vuonna 1983 Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö, joka tällä hetkellä omistaa kokonaan kolmet messut vuoden mittaan järjestävän Pytinki Oy:n. Säätiön säännöissä on turvattu johtokunnan ja johtohenkilöiden vaihtuvuus.

”Alkuun toimintaa pyöritettiin täysin talkoovoimin. Ensimmäinen osa-aikainen sihteeri palkattiin vasta 1990-luvulla. Nythän vakituisia työntekijöitä taitaa olla jo kolme”, Joronen toteaa tyytyväisenä.

Lähes 40 vuotta rakennusmessuja järjestänyt yhtiö laajensi kymmenen vuotta sitten toimintaansa maatalousalalle. RKL:n toiminnassa ja Pytinki Oy:ssä pitkään vaikuttanut rakennusmestari Mikko Äystö muistelee, että Sarka-messujen ideoinnissa päällimmäisenä syynä oli se, että saataisiin työllistettyä näyttelyorganisaatio ympärivuotisesti.

Historia on osoittanut, että tässä onnistuttiin. Pytinki Oy osti reilu viisi vuotta sitten Seinäjoen kaupungilta oikeudet pitkät perinteet omaaviin Käsityömessuihin. Asiasta neuvoteltiin pitkään ja lopulta saatiin molempia tyydyttävä ratkaisu. Kaupungille tuli muitakin tarjouksia, mutta E-P:n Rakennustaitosäätiön kautta tuleva osaaminen vakuutti kaupungin päättäjät.

Jatkuvaa kasvua

Pytinki Oy:n toimitusjohtajana viime vuoden loppupuolella aloittanut rakennusinsinööri AMK Heikki Punkari on tyytyväinen ilmoittaessaan helmikuun alussa järjestettyjen Sarka-messujen näyttelyalan menevän tänä vuonna reilusti yli hehtaarin. Vanha halli on noin 7 600 neliömetriä ja syyskesästä 2017 täysin valmiiksi saatu laajennusosa on noin 3 700 neliötä.

Sarka on vuosi vuodelta kasvanut ja näin lunastanut paikkansa maamme maatalouteen tiukasti liittyvien ammattinäyttelyiden kastissa.

Rakennustaitosäätiön kokonaan omistama Pytinki on myös työllistäjä. Messujen aikaan tarvittavaa työvoimaa täydennetään paikallisilla urheiluseuroilla ja yhdistyksillä. Näin useille paikallisille toimijoille avautuu hyvä mahdollisuus saada toimintaansa mukavasti lisäansiota.

”Meillä paikallisessa yhdistyksessä ei ole vaikeuksia järjestää kokouksia ja tapahtumia, sillä E-P:n Rakennustaitosäätiön kautta toimintaan on mukavasti resursseja. Luonnollisesti työtä pitää jatkuvasti tehdä kovasti ja täytyy olla ennakkoluuloton, jos mielitään saada jotain yhteiseen kassaan. Pytingille on tullut tiedusteluja eri järjestöiltä, voisiko yhtiö järjestää messut jossain muullakin. Emme ole innostuneet, koska toiminta vaatisi työvoimaa ja kaikesta huolimatta oltaisiin vieraalla kentällä ilman sujuvasti toimivaa verkostoa”, Äystö ja Punkari toteavat.

”Kehitämme toimintaamme avoimin mielin, mutta emme aktiivisesti hae laajentumista. Olemme rohkeasti kokeilleet uusia toimintamalleja. Hyviä ideoita jalostetaan ja huonot ideat unohdetaan”, Heikki Punkari tiivistää suunnitelmat tulevaisuuteen.

Aktiivisia ammattilaisia

Etelä-Pohjanmaan rakennusmestarit ja -insinöörit ovat varsin aktiivista porukkaa myös järjestöpuolella. Rakennustaitosäätiö jakaa Seinäjoen AMK:n parhaalle opinnäytetyölle stipendin, jonka saanut käy esittelemässä työnsä yhdistyksen kokouksessa.

Seinäjoen alueen rakennusmestarit ja insinöörit RKL ja RIA pitävät kuukausikokouksensa erillään, mutta samoissa tiloissa. Kokouksen jälkeen on illan isännän tarjoama yhteinen ilta, jossa alan ajankohtaisia asioita käydään läpi.

”Yhteisissä illoissa on joskus 50–60 ammattilaista paikalla. Keskiarvo liikkuu noin 35 ihmisen hujakoilla. Meidän alueella jäsenten aktiivisuus on ihan mukavalla tasolla”, Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Äystö sanoo tyytyväisenä.

Teksti ja kuvat Visa Vilkuna