Tiivis kaupunkirakenne sekä palvelujen ja luonnon läheisyys ovat tämän vuoden asuntomessujen valtteja.

Porissa järjestettävien asuntomessujen teemana on asuminen läpi ihmiselämän.

”Lauseella on katetta: nuorin asukas on kolmen kuukauden ikäinen, vanhimmat rakentajat yli 70-vuotiaita”, toteaa projektipäällikkö Kari-Matti Haapala.

Vauvasta vaariin -ajatus toteutuu myös messukohteissa: 28 pientalon lisäksi Karjarannasta löytyvät päiväkoti ja teemaleikkipuisto sekä senioreiden palvelutalo. Messujen jälkeen purettavan pop up -puiston tontille rakennetaan rivitalo.

Haapalan mukaan messualue on osa kaupunkirakennetta. Porin keskusta ja ulkoilukeidas Kirjurinluoto ovat lähellä. Vieressä virtaavaa Kokemäenjokea pitkin pääsee suoraan merelle.

Entistämisen mestarinäyte

Jo ennen messuja mielenkiintoa on herättänyt korjausrakentamisen kohde, alun perin öljy-yhtiön käytössä ollut asuin- ja autovajarakennus.

”Kymmenen vuotta tyhjillään ollut rapistunut tiilitalo myytiin 5 000 eurolla. Ehtona oli, että talo pitää entisöidä messuihin mennessä.”

Porilainen rakennusperinteen vaalija on hanslankareineen pistänyt tuulemaan: muun muassa huoneita kiertävät kipsilistat on valmistettu vanhan mallin mukaan ja katon kipsirosetteja kerätty eri puolilta Satakuntaa.

”Suojelutoimet ovat onnistuneet. Kolmikerroksinen, 200-neliöinen kohde muistuttaa myös Karjarannan teollisesta historiasta.”

Harmoniaa ja hybridejä

Karjaranta on moderni, ekologinen puutalokaupunginosa, vaikka kivitalojakin alueelta löytyy. Haapalan mukaan useat kohteet on rakennettu pitkästä tavarasta paikan päällä talopakettien sijaan.

”Eri materiaalejakin on käytetty ristiin ja saatu aistillinen kokonaisuus. Yhdessä kohteessa on esimerkiksi kiveä, CLT-elementtejä sekä ulkoverhoilussa siperianlehtikuusta ja kattotiiliä.”

Rakentajat ovat saaneet itse valita lämmitysratkaisunsa. Noin puolet taloista lämpiää kaukolämmöllä, loput ovat hybridimuotoja, kuten aurinkokeräimiä ja maalämpöä.

Aurinkoinen Pori

Messuviikoilla on omat teemansa. Paikallisylpeys näkyy porilaisten viikolla, naapurien viikolla perehdytään yhteisöllisiin asumisratkaisuihin ja tulevaisuusviikko on nimensä mukainen.

”Usein ajatellaan älykkään asumisen tarkoittavan sitä, että kodissa on jotain piippaavaa ja vilkkuvaa. Kuitenkin älykästä on myös tehokas maankäyttö. Aikaisemmista messualueista poiketen Karjarannassa on tiukka ruutukaava.”

Haapalan mukaan tontteja on luotu taiten: osa taloista on asemoitu niin, ettei vajaakäyttöistä etupihaa ole lainkaan, tai talo täyttää koko tontin. Tiiviissä asumisessa naapurisopu ja -apu korostuvat, mikä lisää turvallisuuden tunnetta. Jakamistaloutta edustaa liikkumisen alue, jossa on tilaa yhteiskäyttöautoille ja -pyörille.

”Messut päättyvät hyvän arjen viikkoon, jolloin messuvieraat saavat niksejä ja neuvoja sujuvaan asumiseen. Hyvässä asuinympäristössä arki ei ole koskaan harmaata.”

Haapala uskoo messujen vetovoimaan: kesäkaupunki Pori vetää aina väkeä puoleensa.

”Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan aurinko paistaa eniten juuri länsirannikolla.”

Teksti Tarja Västilä, kuvat Tomi Glad