Aurinkopaneelit asennetaan yleensä katolle, mutta isolla tontilla asennus maan pinnalle on käypä vaihtoehto. Katolle asennettaessa on oleellista, että tiimistä löytyy sekä katto­työkokemusta että toteen näytettyä pätevyyttä sähköasennuksissa.

Aurinkopaneelien hinnat laskivat viime vuosikymmenellä Suomessakin niin paljon, että niihin investoiminen muuttui kannattavaksi myös pienissä kiinteistöissä, muun muassa vanhoissa omakotitaloissa.

Voimakkaasti kasvanut kysyntä ja materiaalien maailmanmarkkinahintojen raju nousu parin viime vuoden aikana ovat tosin nostaneet Suomessa paneelien ja asennusten hintoja. Lisäksi sähkön pörssihinnat ovat pudonneet viime vuoden korkeuksista. Silti aurinkoenergiainvestointi kiinnostaa edelleenkin monia kotitalouksia ja muita kiinteistönomistajia. Etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa tai kesämökillä aurinkopaneelit ovat edelleenkin varteenotettava investointimahdollisuus.

Pätevästi ja nopeasti hoidettu asentaminen on tietysti myös tärkeä seikka. Esimerkiksi Sipoon Nikkilässä vanhan rintamamiestalon paneeliasennukset hoituivat vajaassa yhdessä työpäivässä.

”Yhtä tärkeää kuin sähköasennusten hallinta on kattotyökokemus. Meillä on tiimissä aina sekä kattoammattilainen hoitamassa kiinnitysmekaniikan että koulutettu sähköasentaja tekemässä kytkennät”, kertoo mäntsäläläisen Solarsepät Oy:n toimitusjohtaja Jarno Rainio.

Rainio kertoo aloittaneensa kattotyöt perinteisten konesaumattujen peltikattojen parissa. Siitä toiminta vähitellen laajeni, ja runsas vuosi sitten yhtiö alkoi keskittyä myös aurinkosähköasennuksiin.

”Oleellista on selvittää heti alkuun ilmansuunnat ja vesikaton kunto. Tämän jälkeen on arvioitavissa, millaista energia­määrää katolta on saatavissa. Kun mitoitus on tehty oikein, on helppo ar­vioida, kannattaako investointi vai ei”, Rainio sanoo.

Käy päinsä talvellaki

Jarno Rainio muistuttaa, että aurinkovoimalaa hankittaessa on syytä vertailla muutakin kuin pelkkää hintaa. Paneelien laadussa on eroja, samoin niiden kiinnikkeissä. Kun tarvikkeet ovat korkealaatuisia, niille voi myöntää Suomen ankarissa sääolosuhteissakin pitkän takuun.

”Takuuaika kannattaa selvittää ja ottaa se yhdeksi kriteeriksi. Myös paneelien hyötysuhteissa on eroja”, hän muistuttaa.

Tyypillinen rintamamiestalon voimalan koko on 10  –  30 paneelia. Tällaisen voimalan sähköteho on yleensä 3  –  6 kilowattia. Tämä vastaa Rainion mukaan sijainnista ja ilmansuunnasta riippuen 2 500  –  5 000 kilowattitunnin vuosittaista energiantuottoa eli tyypillisesti noin kolmannesta talon vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Jos tontilla on runsaasti avointa maa-alaa ja jos esimerkiksi puiden muodostaman esteen takia aurinko ei paista katolle, saattaa olla järkevää sijoittaa paneelit maan pinnalle. Tämä on yleinen tapa esimerkiksi maatiloilla, joilla paneelien lukumäärä on moninkertainen omakotitaloihin verrattuna.

Rainion mukaan paneelit voidaan asentaa mihin vuodenaikaan tahansa. Koska paneelien kiinnittämisessä tarvitaan vain mekaanisia kiinnikkeitä, ulkolämpötila ei vaikuta asennuksen onnistumiseen.

Teksti Vesa Tompuri, kuva Matti Vuohelainen

Juttua päivitetty 15.8.2023