Poikkeuksellisen juhlavuoden messuilla pääpaino oli turvallisuudessa ja asiakaskokemuksessa sekä alueen ja kotien kiinnostavuudessa.

Asuntomessujen portit Tuusulassa sulkeutuivat elokuun viimeisenä sunnuntaina. 50-vuotisjuhlavuosi on ollut sekä messuvieraille että järjestäjille vaativa pandemiatilanteen vuoksi, mutta kävijöitä ”tulevaisuuden kyläkaupungissa” oli lähes 70 000.

”Tänä vuonna emme tavoitelleet suurta yleisömäärää vaan pääpaino oli turvallisuudessa, asiakaskokemuksessa sekä Rykmentinpuiston upeassa alueessa ja kiinnostavissa kodeissa.  Ensisijaiseksi tavoitteeksi asetimme turvallisen ja laadukkaan kävijäkokemuksen”, kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

RKL:n puheenjohtajisto valitsi Asuntomessujen mallitaloksi Duplion, joka on kolmen suku­polven paritalo. Perusteluiden mukaan rakentamisen laatu on ollut tinkimätöntä.

Rykmentinpuiston ratkaisuissa näkyivät monipuolinen puurakentaminen, kaupunkimaiset pientalot sekä puutarhamainen ja toiminnallinen puistokokonaisuus. Kunnianhimoinen energia­visio ja kestävyysajattelu tulivat esiin kotien energiatarinoina ja konkretisoituivat ­jokaisesta talosta tehtyyn hiili­jalanjälki- ja kädenjälkilaskelmaan.

”Olemme onnistuneen Asuntomessut-tapahtuman kautta saaneet uskottavan alun Rykmentinpuiston 15 000 asukkaan asuinalueen rakentamiselle.­ Asuntorakentaminen jatkuu messujen jälkeen”, toteaa Tuusulan pormestari Arto Lindberg.

RKL piti totuttuun tapaan neuvontapistettä messujen yhteydessä. Jäsenyhdistysten vapaaehtoiset rakennusasiantuntijat ja RKL:n järjestöpäällikkö­ Mikael­ Åhl tarjosivat messuvieraille mestarillisia vinkkejä rakentamiseen.

Viimeistelty Lammin kivitalo ­vakuutti tuomariston

Asuntomessujen mallitalon valinta on RKL:n puheenjohtajiston perinteinen kesäinen kunniatehtävä. Tiukan ennakkokarsinnan jälkeen tuomaristo nosti voittajaksi Duplion, kolmen sukupolven paritalon.

”Valinnassa painottui ennen muuta tinkimätön rakentamisen laatu. Duplio-paritalo on pieteetillä tehty”, perustelevat RKL:n puheenjohtajisto Ari Autio, Juhani Kukkakorpi ja Jukka Lintunen valintaansa.

Asuntomessujen mallitalon valinnalla on pitkä historia. Rakennusmestarit ovat poimineet ehdokkaiden joukosta suosikkinsa jo vuosikymmenen ajan.

Harkkorunkoisen, rapatun Lammin kivitalon energiatehokkuusluokka on B, E-luku 104, ja sillä on maalämpö sekä vesikiertoinen lattialämmitys. Rakennesuunnittelijana on toiminut Heikki Enäsuo, pääsuunnittelijana Arkkitehtitoimisto SAIKA design Oy ja vastaavana työnjohtajana Esa Riola.

Lammin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen ilahtui Duplion palkinnosta.

Aurinkoisella Duplion terassilla voitosta ilahtunut Aalto-Tynellin perhe, Lammin kivitalon Markus Inkiläinen ja RKL:n tuomaristoa edustanut Maria-Elena Ehrnrooth.

”Lammi on jo pitkään panostanut laatuun sekä tuotteissaan että toiminnassaan. Tämä RKL:n mallitalo-huomionosoitus on erityisen ilahduttava, koska se on ammattilaisten – insinöörien ja mestarien – tunnustus tehdylle laadunkehitykselle”, Inkiläinen painottaa.

Kohde on vaativa myös prosessiltaan: Asuntomessujen vuoksi valmistumisen aikataulusta ei voida joustaa. ”Mielellään ollaan koko ajan askeleen edellä aikataulua, jotta työn laadusta ei jouduta tinkimään”, Inkiläinen kuvaa.

Samalla Inkiläinen kiittää kohde­talon työnjohtoa, rakentajia ja rakennuttajia, joiden saumaton yhteistyö Lammin tuotteiden kanssa takasi voittoisan lopputuloksen.

Asuntomessuille jatkossa myös virtuaalisesti

Seuraavat Asuntomessut avataan Lohjalla vuonna 2021. Sitä ennen on mahdollista kokea Tuusulan 33 messukotia virtuaalisesti.

”Moni vieraamme on esittänyt toiveen asuntomessukotien virtuaalisesta esittelystä. Pian avaamme virtuaaliset Asuntomessut verkkosivuillamme. Siellä pääsee tutustumaan messukoteihin uudesta näkökulmasta maksutta, vaikka kotisohvalta”, kertoo Anna Tapio.

Teksti Suomen Asuntomessut viestintä ja Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat Suomen Asuntomessut / Kari Kohvakka