Åströmin nahkatehdas ympäristöineen on ollut mittavan saneerauksen ja rakentamisen kohteena jo vuosikymmenien ajan. Perustajaurakoitsijana Hartela Pohjois-Suomi Oy on rakentanut tälle alueelle noin 150 asuntoa.

Oulun keskustassa yli 150 vuotta sitten toimintansa aloittanut Veljekset Åström Oy:n nahkatehdas työllisti aikoinaan yli 1 500 työntekijää. Yhtiö valmisti kulta-aikoinaan nahkasta muun muassa kenkiä, remmejä, valjaita ja laukkuja. Viimeksi Oulussa toimiessaan tuotanto-ohjelma oli supistunut ja keskittyi muutamiin erikoistuotteisiin, esimerkiksi reppuihin.

Kun viimeisiään vetelevä nahkatehdas muutti vuonna 1960 Oulaisiin, Åströmin korttelit vapautuivat uuteen käyttöön. Entisissä tehdastiloissa toimi tämän jälkeen pitään esimerkiksi Oulun kaupungin Opetusvirasto. Viimeiset runsaat kymmenen vuotta myös Opetusviraston ovat olleet tyhjillään. Sen sijaan itse nahkatehdas on ollut jo hyvän aikaa toimistokäytössä. Muut kortteleiden rakennukset sen sijaan ovat olleet yksi kerrallaan viime ajat työmaana.

Hartela Pohjois-Suomi Oy käynnisti Åströmin korttelin rakennustyöt 2011–12 rakentamalla Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiölle kansainvälisen opiskelijatalo Auroran. Tämän jälkeen alueella ovat valmistuneet uudisasuntokohteet Åströmin Ranta, Åströmin Piha ja Åströmin Raitti. Myös historiallisesti merkittävä vesivoimalarakennus saneerattiin ja otettiin toimistokäyttöön kesällä 2017. Seuraavana saneerattavana rakennuksena on alueella sijaitseva vanha Opetusvirasto.

Alkuperäisen arkkitehtuurin ehdoilla 

Hartela on ollut aktiivinen Oulun seudulla ostettuaan paikallisen Rakennus Forumin vuonna 2006. Åströmin kortteli on vaatinut pitkäjänteistä suunnittelua, jossa on pitänyt kunnioittaa alueen vanhaa arkkitehtuuria.

Mutkikkaat muodot tekevät näistä työmaista erityisiä kokeneellekin rakentajalle. Esimerkiksi vinoon asennettavia ontelolaattoja on tullut harvemmin työmailla vastaan”, kertoo vastaava mestari Pentti Kyllönen Hartelalta.

Toinen yhtä kokenut työmaavetäjä Rauno Ronkainen pitää Åströmin korttelityömailla vaativana ”kaikkea”. Hänen vastuullaan on saneerattu toimistokäyttöön esimerkiksi edellä mainittu vanha vesivoimala.

Tällä hetkellä Hartelalla on meneillään Åströmin Puisto -niminen asuinkerrostalokohde, yksi alueen uudisrakennuskohteista. Siinä, kuten myös viereisessä Åströmin Pihassa, on se ulkonäöllinen erikoisuus, että tiilikaton lisäksi taloissa on myös täsmälleen samansävyinen ja samanlaisista rakenneosista koostuva tiilijulkisivu. Tämä arkkitehtoninen ratkaisu on määritelty jo kaavassa.

Haasteita työmailla on riittänyt maanpinnan alapuolella, erityisesti parkkihalleja rakennettaessa.

Kalliopinnan laatu on Oulussa hyvin vaihtelevaa: aivan lähekkäin voi olla kiinteää ja rikkonaista kalliota. Myös Åströmin alueen autohalleissa on jouduttu lisätoimenpiteisiin rikkonaisen kalliopinnan vuoksi”, kertoo työpäällikkö Jann Holappa Hartelalta.

Näistä, kuten muistakin haasteista työmaalla on selvitty ammattitaidolla ja yhteistyöllä. Työpäälliköt Holappa ja Sami Uusitalo sekä vastaavat mestarit Kyllönen ja Ronkainen korostavat yksissä tuumin yhtä keskeistä työnantajayhtiönsä vaalimaa periaatetta: omien ammattimiesten pitämistä palkkalistoilla.

On siitä se hyöty, että tietotaito siirtyy helpommin firman sisällä kuin kahden firman välillä”, Pentti Kyllönen kiteyttää.

Teksti ja kuvat: Vesa Tompuri