Reilut 15 vuotta sitten Savonlinnalaiselle Rakennusliike Terho Kaskinen Oy:lle avautui poikkeuksellinen saneeraushanke, kun Olavinlinnaan piti tehdä sadekatos.

”Meidän ammattilaiset valoivat noin 500 kuutiota betonia useampaan pisteeseen muurin sisään. Katoksen tuenta toimii vastapaineperiaatteella, ilman ensimmäistäkään pilaria”, Terho Kaskinen kertoo.

Oikeat mitta- ja tukipisteet laskettiin tietokoneella. Itse työ tehtiin talvella, sillä kesäaikaan linnan piti olla turistien ja oopperan ystävien käytössä.

”Työn kaikkinensa oli poikkeuksellisen vaativaa, mutta varsin hyvin siinä onnistuttiin kovasta talvesta huolimatta”, Terho Kaskinen tunnustaa ja lisää, että 15 vuotta sitten hyvin tehdystä työstä tuli Vuoden Insinöörityö Suomessa -palkinto.

Vuonna 1475 perustettuun linnaan tehty työ sai koko tiimin tuntemaan suurta tyytyväisyyttä. Kaskinen itse kertoo tuntevansa mukavaa ammattiylpeyttä oman joukkonsa puolesta, kun käy Olavinlinnan tilaisuuksissa.

Rakennusliike Terho Kaskinen Oy:n työt Olavinlinnassa jatkuvat. Parasta aikaa on meneillään tornin kuparikaton uusiminen, pohjoispatterin osan vesieritykset ja asiakkaiden käytössä oleva puisen yläkannen uusiminen. Nykyisen remontoinnin laajuutta ei olla vielä tarkkaan lyöty lukkoon. Työ perustuu pitkälle ihmisten väliseen avoimeen kanssakäymiseen ja ennen kaikkea luottamukseen.

Liikunta tappaa stressin

Terho Kaskinen on vakuuttunut, että liikunta on olennainen osa hyvinvointia. Hiihto, juokseminen ja lentopallo ovat olleet tärkeä osa stressin poistossa. Yksilöurheilu on iän myötä vaihtunut joukkuelajiin. Sosiaalinen puoli korostuu joukkuepelissä mukavasti, jolloin verkostojen rakentaminenkin hoituu siinä sivussa.

Kaskinen on ollut aikoinaan voittamassa yhdistysten välisissä lentopallokisoissa useampaa Suomenmestaruutta Savonlinnan Rakennusmestariyhdistykselle.

Paikallisen lentopalloseura East Wolleyn pelatessa 90-luvun lopussa maamme korkeimmalla tasolla, Terho Kaskinen oli seuran puheenjohtajana ja taloudellisena tukijanakin.

Teksti ja kuva Visa Vilkuna

Lue koko artikkeli: Rakennustaito -lehti 1/2015.