Rakennustaito
15.2.2018
Rakenteiden kuivumista pystytään nyt seuraamaan aiempaa tehokkaammin ja luotettavammin. Lujabetoni on kehittänyt pilvipohjaisen mittausjärjestelmän, jonka avulla käyttäjä saa reaaliaikaisen tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta. Palvelun avulla voidaan mitata myös sisäilman lämpö- ja kosteusarvoja.
Lujabetonin kehityspäällikkö Miro Harjumäki kertoo, että Luja SmartConcrete -mittauspalvelusta on saatu hyviä kokemuksia.
”Järjestelmää on tutkittu ja testattu viiden vuoden ajan. Alussa oli teknisiä ongelmia, mutta ne on saatu ratkaistua ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.”
Käyttäjäkokemuksia on saatu parin vuoden ajalta. Tällä hetkellä mittauspalvelua käytetään esimerkiksi Lujatalon Porvoon lukion työmaalla, Firan rakentamassa toimitilakohteessa Helsingissä ja Skanskan asuinkerrostalokohteessa Espoossa.
Harjumäen mukaan Lujabetonin kehittämä palvelu poikkeaa aiemmista kosteudenmittausjärjestelmistä. Anturia varten asennetaan varaus betonivaluun ja anturi asennetaan paikalleen vasta valuvaiheen jälkeen.
”Anturipää voidaan tarvittaessa vaihtaa huoltotoimenpiteitä varten. Tietääkseni tällaista tekniikkaa ei ole muualla käytössä.”
Palvelun etuihin kuuluu sen soveltuvuus jatkuvaan käyttöön. Akut kestävät kymmenen vuotta, minkä jälkeen nekin voidaan vaihtaa. Rakennuksen valmistuttua laitteisto soveltuu myös käytönaikaiseen seurantaan, esimerkiksi tippavahdiksi. Usein työmaa-aikana käytetyt mittauspisteet voivat jäädä käyttöön jatkossakin. Jos palvelua aiotaan hyödyntää myös käytön aikana, otetaan huoltoreitit jo suunnittelussa huomioon.
Betonin kuivumisen mekanismit ovat monimutkaiset, useista tekijöistä riippuvaiset. Ajantasaisten arvojen ja historiatietojen avulla tavoitearvon saavuttamiseen tarvittava aika voidaan arvioida ja varmentaa tarkasti. Näin vältytään liian aikaisilta tai liian myöhäisiltä kosteusmittauksilta ja säästetään sekä aikaa että rahaa. Rakentamisen luotettavuus ja kosteusturvallisuus parantuvat merkittävästi.
Älykäs järjestelmä perustuu siihen, että anturiyksiköt lähettävät mittausarvot työmaan keskusyksikköön, josta tiedot siirtyvät reaaliajassa pilvipalveluun. Nettikäyttöliittymän kautta tuloksia voivat tarkastella kaikki käyttöoikeuden saaneet.
”Merkittävin etu tässä järjestelmässä koko rakennusalaa ajatellen on kaikkien toimijoiden välinen yhteistyö”, kehuu Harjumäki
Kun asiakas, urakoitsija, betonintoimittaja ja lattianvalaja saamat samat tiedot, on heillä hyvä valmius yhteistyöhön. Koko ketju toimii yhdessä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Teksti Päivi Leinonen, kuva Lujabetoni
Paljon erikoisosaamista vaativa isojen kansien ja lattiatasojen jälkijännitetty paikallavalu valtaa alaa halli- ja marketrakentamisessa. Korkea vaatimustaso näkyy alan kovina niminä näiden työmaiden rakentaja- ja valvojalistoissa. Valua valmistelevina päivinä markethallin työmaa...
Uudet parvekekaiteet täyttävät nykypäivän vaatimukset, mutta jo rakennettujen parvekkeiden turvatilanne huolestuttaa asiantuntijoita, eritoten Tukesia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tutkinut pitkään ja perusteellisesti parvekelasien, -kaiteiden ja tukirakenteiden...
Pientalo on edelleen suomalaisten suosituin asumismuoto. Tiukassa taloustilanteessa talopaketeissa suositaan tehokkaita neliöitä ja tilojen muunneltavuutta. Varovainen elpyminen on alkanut, mutta nyt jännitetään talouden yleistä suuntaa, kun kauppasodan uhka varjostaa näkymiä. Paras...
Paljon erikoisosaamista vaativa isojen kansien ja lattiatasojen jälkijännitetty...
Uudet parvekekaiteet täyttävät nykypäivän vaatimukset, mutta jo rakennettujen pa...
Rakennus on pitkäaikainen sijoitus. Jokaisen kiinteistönomistajan kannattaa huol...