Rakennustaito
15.1.2024
Kaupunkikeskustat ovat tulvineet jo vuosikymmenten ajan. Aina kun rakennetaan tiiviisti ja alueella on runsaasti läpäisemättömiä pintoja, kertyy näissä paikoissa rankkasateella vettä herkästi suuriksi massoiksi.
”Läpäisemättömän pinnan sijaan tarvitsemme enemmän viheralueita, kuten puistoja, pihoja ja katuistutuksia. Ne tarjoavat vedelle tilaa ja hillitsevät tulvia”, sanoo Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin professori Ranja Hautamäki.
Hautamäki on perehtynyt erityisesti luontopohjaisiin vesienhallinnan ratkaisuihin.
Tulvantorjunta ja hulevesien hallinta kuuluvat kaupunkisuunnittelun kaikkiin vaiheisiin osayleiskaavavaiheesta alkaen. Yksi asemakaavavaiheen työkalu on viherkerroin, jolla varmistetaan se, ettätonteilla on riittävästi viheralueita imeyttämässä vesimassoja.
Kaavoitusprosessissa tulvantorjuntaan on kiinnitettävä enemmän huomiota ja myös nykyistä aikaisemmassa vaiheessa.
”Vesienhallinnan suunnittelu on tähän asti ollut viimeisen vaiheen välttämätön paha sen sijaan, että kaupunkialueen suunnittelussa otettaisiin jo varhaisessa vaiheessa mukaan vesienhallintaan liittyvät rajoitteet ja mahdollisuudet”, toteaa hulevesien hallinnan asiantuntija Nora Sillanpää.
Sillanpää vastaa suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowise Group Oyj:ssä luontopohjaisen hulevesien hallinnan ryhmästä ja hulevesipalveluiden kehittämisestä. Lisäksi hän toimii Aalto-yliopistossa osa-aikaisena hulevesien hallinnan professorina.
”Poikkeusoloihin varautumisen tärkeä tekijä on se, miten mukautumiskykyinen ja joustava ympäristömme on. On ymmärrettävä se, miten pystymme palautumaan poikkeustilanteesta”, Sillanpää sanoo.
Tulvantorjunnan suunnittelu on helpompaa uudiskohteissa kuin rakennetuilla kaupunkialueilla. Viimeksi mainituillakaan se ei ole mahdotonta, kun tekninen osaaminen yhdistetään ymmärrykseen luontopohjaisista ratkaisuista.
Tulvien muodostumiseen vaikuttavat yleensä laajan maa-alueen ominaispiirteet. Esimerkiksi kaupunkipurotason selvityksissä pitää siksi huomioida puroympäristöä laajempi alue: sen maankäyttö, uomasto ja viemäriverkosto, näiden odotettavissa olevat muutokset sekä miten ilmastonmuutos vaikuttaa alueeseen tulevaisuudessa.
Tulvasuunnittelu käynnistyy valuma-alueen analyysilla, jossa tarkastellaan sekä nykyistä että tulevaa tilannetta. Arvioinnin kannalta olennaisia tietoja ovat muun muassa läpäisemättömien pintojen määrä ja maaperätyypit alueella. Samalla kartoitetaan luontokohteet sekä suojelu- ja pohjavesialueet. Näin selviää se, voiko alueelle syntyä vesienhallintaongelmia. Kun riskejä havaitaan, etsitään keinot, joilla niitä ehkäistään.
Laajan ja monimutkaisen alueen tulvamekanismien ymmärtäminen edellyttää hulevesi- ja avouomamallinnusta. Mallinnuksen avulla simuloidaan vedenvirtausta alueen maankäytön nykytilanteessa ja tulevaisuuden tilanteessa. Tulosten pohjalta johdetaan tulevaisuusskenaariot.
”Riskikartoituksen pohjalta voimme lähteä pohtimaan potentiaalisia ratkaisuvaihtoja. Mallien avulla voimme simuloida esimerkiksi, mitä vaikutuksia tulvatilavuuden kasvattamisella tai tulvatasanteilla on. Voimme myös osoittaa sen, mikä on alueelle suunnitellun uuden asuinalueen turvallinen rakentamiskorkeus”, Sillanpää sanoo.
Vesienhallinta ei ole pelkkää tulvariskien hallintaa. Suunnitteluprosessissa arvioidaan aina myös luontoarvoihin liittyviä riskejä. Luonnon monimuotoisuuden tai veden laadun hallinnan tavoitteet tasapainotetaan tulvavarautumisen kanssa.
Ranja Hautamäki muistuttaa, että hulevesi ei ole pelkästään haitta.
”Kaupunkikosteikot, tulvaniityt, katujen hulevesipainanteet ja pihojen sadevesipuutarhat hyödyntävät hulevesiä. Nämä ovat esteettisesti miellyttäviä alueita, ja samalla ne tukevat monilajista kaupunkiluontoa.”
Useissa kaupungeissa on toteutettu hyviä luontopohjaisia tulvahallinnan ratkaisuja, kuten esimerkiksi Green Street -mallin kokeilu Jyväskylän Puutarhakadulla ja Helsingissä Vauhtitien viereinen hulevesikosteikko Töölönlahden tuntumassa.
Tulvavarautumishankkeissa tehdään riskiarviot. Sen jälkeen riskit priorisoidaan ja riskien torjunnalle lasketaan kustannukset. Toisessa vaiheessa arvioidaan torjunta- ja hallintakeinot ja niiden kustannukset. Päätöksenteossa punnitaan riskien ja torjuntakeinojen sekä kustannusten suhdetta. Kustannushyödyn perusteella päätetään varautumisen tasosta.
”Vesienhallinnan kustannushyötyanalyysejä tehdään hyvin poikkeuksellisista tilanteista, jotka toteutuessaan voisivat aiheuttaa suuria vahinkoja. Kaikkea ei voi kuitenkaan suojata kaikkialla kaikelta”, Sillanpää sanoo.
Poikkeuksellisten tulvien keskimääräinen varautumisen taso on tapahtuman esiintyminen kerran 100 vuodessa. Suomessa varaudutaan voimakkaisiin meritulviin, joita esiintyy täällä keskimäärin kerran 250 vuodessa.
Ilmastonmuutoksen kiihtyessä riskit kasvavat ja vanhoihin tilastotietoihin ei parane enää yksistään luottaa. Ennusteissa on enemmän epävarmuutta, ja sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja yllättävät. Lisääntyneeseen epävarmuuteen vastataan sillä, että tulvantorjunnan suunnittelussa käytettäviä, nykyisiin säätilastoihin perustuvia vesienhallinnan mitoitustaseita on kasvatettu 20 prosenttia. Tuorein tutkimustieto ja uusimmat ilmastomallit edellyttävät Sillanpään mukaan kuitenkin merkittäviin tulviin varautumisessa jopa 40 – 50 prosentin korjauskertoimia.
Teksti Jukka Nortio kuvat Adobe, Jyväskylän kaupunki, Ramboll, Ranja Hautamäen ja Nora Sillanpään kotiarkistot
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittain käyttöön Uudenkaupungin keskustassa. Uuteenkaupunkiin on noussut kunnianhimoinen uudisrakennus. Wintterin uimahalli avattiin yleisölle helmikuun alussa, ja talvilomaviikon jälkeen...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat ikääntyviä tiilijulkisivuja. Osaamista kestävään julkisivurakentamiseen on. Avainasemassa ovat oikeat materiaalivalinnat ja kosteuden ohjaaminen pois seinärakenteesta. Ilmastonmuutos lisää...
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet kehittämään teollista rakentamista. Kyseessä on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka hyödyntää useita menetelmiä, kuten esimerkiksi tahtituotantoa, lean-periaatteita ja digitaalisia työkaluja. Yksi...
Koulu-, opisto-, päiväkoti- ja liikuntarakennus Wintteri otetaan vaiheittai...
Yleistyvät rankkasateet, pitkät kostean sään jaksot ja leudot talvet rapauttavat...
Viisikymmentä vuotta täyttänyt kirjastorakennus Lappeenrannan keskustassa on eri...