Rakennustaito
24.11.2021
Rakennustaito 23/1921
Tämän kuun 2 p:nä (2. marraskuuta, toim. huom.) avattiin Helsingissä liikenteelle Hakasalmenkadun jatko, jonka rakentamistyöt aloitettiin jo v. 1917. Pitempiaikaisen keskeytyksen jälkeen alettiin rakentamistyötä jatkamaan viime maaliskuussa, jolloin työt luovutettiin Oy. Constructor Ab:lle urakalla suoritettavaksi. Katu on rakennettu Aleksanterinkadulta Esplanaadille ulottuvan rautabetonisillan varaan. Kadun alle on rakennettu valtavat varastokellarit. Kuvassa osoittaa leveämpi, siis alkuosa P. Esplanaadin- ja Aleksanterinkatujen välistä, eli siis uutta katuosaa, jonka jatkona, kapeampana näkyy entinen Hakasalmenkatu ja edelleen Rautatientorin pohjoisella puolella oleva osa asemarakennusta. Kuvassa oikealla näkyvän prof. Eliel Saarisen piirustaman liikerakennuksen*, josta tuonnempana julkaisemme selvän kuvan, on rakentanut Yleinen Rakennus-Oy.
*Alkuperäisessä artikkelissa uutta liikerakennusta on virheellisesti kutsuttu Kinopalatsiksi.
Rautatientorilta Kaisaniemeen vedettiin uusi katulinja 1910-luvulla, kun torin itälaidan suuri kortteli halkaistiin: Murtokatu sujuvoitti liikennettä Helsingin keskustassa. Pian uuden kadun nimi vaihtui Kaisaniemenkaduksi.
Seuraavana oli vuorossa Hakasalmenkadun jatkaminen. Aleksanterinkadun ja Pohjoisesplanadin välissä olleesta suurkorttelista purettiin monta rakennusta uuden katuosuuden linjalta ja muun muassa tulevan Stockmannin tavaratalon tontilta. Pidennetty Hakasalmenkatu uudelta Rautatieasemalta Esplanadille sai myöhemmin 1920-luvulla uudeksi nimekseen Keskuskatu. Muutama kuukausi ennen uuden katuosuuden avajaisia vuonna 1921 valmistui sen varteen punatiilinen liiketalo (nykyosoite: Keskuskatu 1 B), jota tuolloin kutsuttiin Suomen Käsityöläis-Osake-Pankin taloksi. Sen ja matalamman vaalean rakennuksen takana korttelin keskellä sijaitsi teatterirakennus, jossa toimi vuosikymmenien ajan kaupungin komeimpiin elokuvateattereihin lukeutunut Kino-Palatsi. Kadunkulman vaalea rakennus tunnettiin Kino-Palatsin talona, koska sitä kautta oli käynti varsinaiseen teatteriin.
Niin katutyöt kuin liiketalon rakentaminen keskeytyivät useaan otteeseen levottomina vuosina 1917 – 1919. Katuhanke ja monien vanhojen rakennusten purkaminen olivat alkusysäys myös Stockmannin tavaratalon useampaan vaiheeseen jakautuneelle rakennusprojektille 1920-luvulla.
Liiketalon tontilta ja katulinjalta louhittiin paljon kalliota. Suurin osa kivistä kuljetettiin käytettäväksi Kulosaaren siltaan.
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huomattavasti vähentynyt raudan ja rautabetonin voittokulun tieltä. Käytäntöön tulleet uusaikaiset sillat ja tehdashallit ovat miltei yksinomaan rakennetut joko raudasta tai rautabetonista, joita pidetään...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään vähentämään. Niinpä siirrettävistä sähkövarastoista on tullut entistä kilpailukykyisempiä ratkaisuja sähköntarpeeseen. Usein rakennus- tai saneeraustyön vaatima sähköntarve ylittää...
Puurakenteisen tuulettuvan alapohjan korjaukset täytyy aina suunnitella kokonaisuutena. Ryömintätilaista alapohjaa on taloissa käytetty yli 100 vuotta. Vauriot puurakenteisissa ryömintätilaisissa alapohjissa ovat hyvin yleisiä myös uudemmissa taloissa. Rakenteen keskimääräinen...
Viimeksi kuluneina vuosikymmeninä on puun käyttö vaativimpiin rakennuksiin huo...
Sähköiset koneet yleistyvät työmailla, ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä py...
Perinteinen kaukolämpötekniikka on korvattavissa lämpöpumpputekniikalla. Turun R...
Vastaa