Juho ”Kärppä” Ylikärppä valmistui vajaat kaksi vuotta sitten Tampereen AMK:sta rakennusmestariksi. Siitä asti on ollut töitä!

Olen erittäin tyytyväinen, että sain jatkaa koulun jälkeen Skanskalla. Ihan heti koulun päättymisen jälkeen olin alkuun muutaman kuukauden rakennusmiehenä, mutta sitten pääsin takaisin opiskeluajan harjoittelupaikkaan”, Juho Ylikärppä mittaa lyhyttä uraansa työnjohtajana.

Matka Pirkanmaan kehittyvään ympäristöön ja alueen rakennuksille kävi melko perinteisen polun: peruskoulun jälkeen ammattikoulussa rakennusalan perustutkinto, sitten armeijaan, työmaalle ja jatko-opintoihin mestariksi Tampereen ammattikorkeakouluun.

Ammattikorkeakoulutus on kaiken kaikkiaan isojen muutosten edessä, leikkauksia ja muutoksia opintojen sisältöihin ja laajuuksiin on jatkossa tiedossa. RKL:n tavoitteena on saada lisää opiskelupaikkakuntia rakennusmestarikoulutukseen, minkä ansiosta mestareita valmistuisi jatkossa enemmän.

Isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa rakennetaan tällä haavaa rutkasti. Rakennusalaa ja varsinkin mestaripula uhkaa paikoin paha työvoima-ja osaamisvaje.

”Mielestäni sain koulusta hyvät valmiu- det työmaalle, toki koulun ensimmäinen puoli vuotta oli aika lailla kertausta ammattikoulusta. Harjoitteluissa ja kesätyöpaikoissa sain lisäoppia työmaan arjesta.”

Selvää on, että vajaassa neljässä vuodessa ei valmistuta rakennusalan syväosaajaksi työmaalle. Teoriakoulutuksessa asioita käydään läpi laajasti ja toisinaan myös pinnallisesti. Kokemus ja osaaminen jalostuvat työmailla eripituisissa harjoitteluissa.

”Toki koulutus painottui melko lailla uudispuolelle. Nyt kun työstää isoa korjauskohdetta, kuvat eivät ihan täsmää. Onneksi meillä Skanskassa on hyvää se, että kokeneempien työnjohtajien ja vastaavien mestareiden kanssa saa puhua ja oppia joka päivä lisää”, Kärppä ynnää.

Turkista oppia

Nykyisellään ammattikorkeakouluissa on paljon suosittuja opiskelijavaihtoja eri maihin. Myös Kärppä tarttui tilaisuuteen ja matkasi niinkin eksoottiseen maahan kuin Turkki. Viiden kuukauden reissu piti sisällään niin opiskelua kuin harjoittelua ja ennen kaikkea verkostoitumista.

”Kaikki oli aika lailla erilaista, kieli ja kulttuuri kaiken kaikkiaan. Onneksi sain muutaman kurssin Suomessa hyväksiluetuksi.”

On nuori mies ennättänyt ottaa osaa myös RKL:n toimintaan niin opiskelijana kuin Tampereen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL -yhdistyksessä. Kärppä on opiskelijakaverinsa Olli Ryhäsen kanssa yhdistyksen hallituksen varajäsen.

”Nuoret ovat loistava lisäys meille. He myös toimivat tarpeen vaatiessa. Kyllä meillä on tavoitteena saada lisää nuoria valmistuneita mukaan toimintaamme”, Tampereen toiminnanjohtaja Aarni Saviaho kehuu nuoria.

Vasta 27-vuotiaalle mestarille toiminta saattaa yhdistyksissä olla aika ajoin melko hidastempoista.

”Vähänhän se on ukkoutunutta, mutta RKL on meidän mestareiden liitto. Opiskelija-aikana RIA yritti meitä värvätä, mutta siellä ei ollut samanlaista me-henkeä kuin RKL:ssä. Siksi päätin jatkaa jäsenenä myös valmistumisen jälkeen”, Kärppä kehuu estoitta liittoa.

Tällä hetkellä nuori mestari johtaa Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) saneerausta. Haasteita on tullut koko ajan lisää sitten opiskelijaharjoitteluiden, jopa palkankorotus saattaa olla tiedossa ensimmäisen isomman kohteen luovutuksen jälkeen.

”Ammattikoulun jälkeen halusin lisää haasteita. Niitä on tullut, työ on mukava sekoitus toimistoa, hankintaa ja työmaalla oloa – hieno työ!”

Teksti ja kuva Jari Kostiainen